Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedinih portala, analizirali/e nesuvisle tvrdnje iz “zavjerološke kuhinje”, te detaljno prezentovali činjenice vezane za navodnu toksičnost proteina šiljka.

U sedmici iza nas analizirali/e smo nekoliko primjera manipulativnih klikbejt naslova kojima pojedini mediji privlače čitatelje/ke na svoje stranice. Nakon što je Draško Stanivuković u intervjuu za TV Prva govorio o političkoj situaciji u Republici Srpskoj, mediji su njegovu izjavu o “otcjepljenju” ovog entiteta predstavili manipulativno i van konteksta. Na taj način njegove riječi prikazane su posve pogrešno, a čitatelji/ke navedeni/e da pomisle da je priroda njegove izjave bila sasvim drugačija od realnosti. 

Manipulisanje činjenicama
Manipulativni naslovi o Stanivukovićevoj izjavi o otcjepljenju

Nakon što je Draško Stanivuković u intervjuu za TV Prva govorio o političko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt Ispravljeno 22.09.2021
 

U klikbejt naslovima pojedinih portala netačno je ustvrđeno da španska aviokompanija Iberia otpušta više od 15.000 radnika/ca. Ipak, činjenice ukazuju na to da kompanija zapravo ima ukupno oko 15.000 radnika/ca. Najavljeno otpuštanje obuhvata njih četiri do pet hiljada. 

Dezinformacija
Ne, španska aviokompanija ne otpušta 15.000 radnika

U klikbejt naslovima pojedinih portala netačno je ustvrđeno da španska avio...

Dezinformacija Klikbejt Ispravljeno 23.09.2021
 

Bavili/e smo se i farmom portala A2 vijesti, koji funkcioniše na posve specifičan način. Ovaj anonimni portal svoje članke, koje uglavnom čini jedino naslov, dijeli na šest naizgled nepovezanih stranica na društvenoj mreži Facebook. Ovo je jedan od najzastupljenijih načina na koji anonimni portali, čiji članci nemaju nikakvu informativnu vrijednost, pokušavaju ostvariti profit.

Analiza
Farma klikova: A2 vijesti, jedna rečenica po članku i 390.977 pratitelja/ki

Potpuno anonimni portal A2 vijesti svoje članke, koje uglavnom čini jedino...

22.09.2021
 

Pored farmi portala, korisnicima/ama Facebooka pokušavaju manipulisati i pojedine stranice na ovoj društvenoj mreži. Neke od njih skupljaju lajkove i pratioce tako što objavljuju fotografije starijih osoba i osoba s invaliditetom koje navodno slave rođendan. Analiza fotografija stavljenih u prilog ovakvih objava pokazuje da na njima zapravo nisu osobe za koje se tvrdi da jesu. Rezultati obrnute pretrage navedenih slika otkrivaju njihovo porijeklo, o čemu možete čitati u analizi koja slijedi. 

Lažna vijest
Lajk na prevaru: Lažni rođendani na Facebooku za izazivanje saosjećanja

Pojedine Facebook stranice skupljaju lajkove i pratioce tako što objavljuju...

Lažna vijest 21.09.2021
 

Prenoseći Facebook status zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mirjane Marinković-Lepić, pojedini portali plasirali su dezinformaciju o uklanjanju tabli s natpisom “Dobrodošli u Republiku Srpsku”. Činjenice o ovoj temi pogledajte u našem storyju

Po ko zna koji put, analizirali/e smo i situaciju u kojoj je satirična vijest prikazana kao stvarna. Članak tuzlanskog satiričnog portala o odluci načelnika Općine Banovići da daruje djecu koja dobiju njegovo ime prenesen je na drugom portalu bez napomene da je riječ o satiri. Čitatelji/ke su na taj način dezinformisani/e. Opširnije pročitajte u analizi ispod. 

Lažna vijest
Satira o odluci općinskog načelnika da daruje novorođenčad prenesena kao stvarna vijest

Članak tuzlanskog satiričnog portala o odluci načelnika Općine Banovići da...

Lažna vijest Satira 21.09.2021

Već skoro dvije decenije dijele se tvrdnje da je popularni dodatak slanim jelima Vegeta “otrov”. Uprkos dugovječnosti ove tvrdnje, Vegeta je sigurna za jelo u predviđenim količinama. Čime su ove tvrdnje potaknute, te šta su zapravo činjenice, pročitajte u nastavku.

Prenošenje lažnih vijesti
Decenijama stara lažna vijest o “otrovnoj” Vegeti i dalje se objavljuje

Već skoro dvije decenije dijele se tvrdnje da je popularni dodatak slanim j...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka 21.09.2021

 

 

U sedmici koja je za nama, analizirali/e smo i niz popularnih teorija zavjere. Neutemeljene tvrdnje da HAARP utiče na klimu i da nas “prskaju iz aviona” ponovo su se promovisale na društvenim mrežama, ovog puta u kompilaciji snimaka iz “zavjerološkog” dokumentarca. 

Dezinformacija
Kompilacija snimaka promoviše stare teorije zavjere o HAARP-u, “chemtrailsima” i Billu Gatesu

Neutemeljene tvrdnje da HAARP utiče na klimu i da nas “prskaju iz aviona” p...

Dezinformacija Teorija zavjere 20.09.2021

 

 

Na društvenim mrežama dijeli se snimak u kome se tvrdi da američka vlada podstiče poljoprivrednike da uništavaju usjeve, s ciljem izazivanje nestašice hrane. U pitanju je teorija zavjere, a činjenice o ovoj temi pročitajte u analizi koja slijedi. 

Teorija zavjere
Američka vlada ne podstiče poljoprivrednike da uništavaju usjeve

Na društvenim mrežama dijeli se snimak u kome se tvrdi da američka vlada po...

Teorija zavjere 22.09.2021

Korisnici društveni mreža dijele tvrdnju da su poljoprivrednici/ce u Danskoj zakonski dužni/e da zasade cvijeće za pčele na 5% svojih posjeda. Takav zakon u Danskoj ne postoji. Detalje pročitajte u analizi ovdje

 

 

“Zavjerološke” tvrdnje o poznatim ličnostima koje su navodno uhapšene, pogubljene ili čekaju suđenje, a koje u javnosti mijenjaju “dvojnici”, odranije su prisutne na društvenim mrežama. Sada se dijeli snimak koji navodno prikazuje hapšenje bivše državne sekretarke SAD Hillary Clinton. Ništa od ovoga nije tačno. 

Lažna vijest
QAnon teorija zavjere: Snimak iz 2016. godine ne prikazuje hapšenje Hillary Clinton

“Zavjerološke” tvrdnje o poznatim ličnostima koje su navodno uhapšene, pogu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 23.09.2021

Lažna vijest o navodnoj šemi podvođenja maloljetnih djevojaka, u koju su uključeni Bill Clinton, Jeffrey Epstein, OVK i drugi, ponovo je aktuelna. Raskrinkavanje je o ovoj temi pisalo 2019. godine, kada smo utvrdili da ove tvrdnje nemaju uporište u činjenicama. Koje je porijeklo ovih navoda, te šta je zapravo tačno, pročitajte u analizi u nastavku. 

Lažna vijest
Vrtoglava putanja lažne vijesti o “Clintonovim orgijama sa kosovskim djevojčicama”

Samoubistvo Jeffreya Epsteina inspirisalo je brojne teorije zavjere o “stva...

Preko margine Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano 22.08.2019

Anonimni portali već godinama “izvještavaju” da će građanima/kama balkanskih zemalja bez EU pasoša biti omogućeno da se zaposle u Njemačkoj bez vize, mijenjajući pritom samo godinu kada zakon koji to propisuje stupa na snagu. Ove godine, tvrdi se da zakon stupa na snagu od januara 2022. Takav zakon u Njemačkoj nikada nije usvojen. Više o ovoj temi pročitajte u analizi u nastavku.

Lažna vijest
Laž ponavljanjem ne postaje istina: (Malo) sutra u Njemačku bez vize III

Iako to anonimni portali tvrde već 4 godine, u Njemačkoj nije, niti će biti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Ispravljeno 23.01.2020

Na društvenim mrežama dijeli se snimak uz netačne tvrdnje da predstavlja dokaz da čajevi sadrže grafen oksid. Na snimku se navodno magnetom pomjeraju metalne čestice u čaju, koje predstavljaju grafen oksid. Ova materija, ipak, nema magnetna svojstva, niti je ima u čajevima. Detalje o ovoj temi pročitajte u analizi koja slijedi. 

Lažna vijest
Čajevi ne sadrže grafen oksid

Na društvenim mrežama dijeli se snimak uz netačne tvrdnje da predstavlja do...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama 23.09.2021

Tokom protekle sedmice smo u seriji analiza detaljno prikazali/e činjenice vezane za jednu od najpopularnijijh tvrdnji antivakcinacijskog narativa - da je protein šiljka virusa SARS-CoV-2 navodno toksičan. U prvoj analizi bavili/e smo se tvrdnjama da se radi o “toksinu”, čime se pokušava dovesti u pitanje sigurnost vakcina koje se zasnivaju na proizvodnji ili unošenju upravo ovog proteina. Šta su činjenice, čitajte u analizi ispod. 

Lažna vijest
Protein šiljka nije toksin

Netačne tvrdnje o djelovanju proteina šiljka virusa SARS-CoV-2 već se mjese...

Lažna vijest Pseudonauka 22.09.2021

U drugoj analizi bavili/e smo se tvrdnjama da se protein šiljka može “kretati” organizmom nakon vakcinacije i na taj način navodno prouzrokovati štetne posljedice. Ove tvrdnje je navodno potvrdila “studija s Harvarda”. Ipak, one potiču iz neadekvatnog tumačenja naučnih studija.

Lažna vijest
Protein šiljka ne “šeta” po tijelu nakon imunizacije

Netačne tvrdnje o djelovanju proteina šiljka virusa SARS-CoV-2 već se mjese...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka 22.09.2021

U trećoj analizi iz serijala bavili/e smo se tvrdnjama da je protein šiljka uzročnik kardiovaskularnih oštećenja, pa čak i “oštećenja mozga”. Ništa od ovoga nema uporište u činjenicama, a detaljnije o ovoj temi pročitajte u nastavku.

Lažna vijest
Protein šiljka ne izaziva kardiovaskularne bolesti

Netačne tvrdnje o djelovanju proteina šiljka virusa SARS-CoV-2 već se mjese...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka 22.09.2021

Hiljade korisnika/ca Facebooka dijelilo je sliku na kojoj su ispisana četiri besmislena i neutemeljena koraka kojima se navodno legalno može odbiti vakcinacija. Šta je sve netačno u “savjetima za legalno odbijanje vakcinacije”, čitajte u analizi ovdje.

 

 

Neutemeljene tvrdnje Andrewa Kaufmana, američkog doktora poznatog po teorijama zavjere o pandemiji Covid-19, ponovo su bile aktuelne na Facebooku. Kaufman je prošle godine tvrdio da bolnice “zarađuju novac na prijavi Covid-19 pacijenata". U realnosti se radi samo o standardnom postupku refundiranja troškova u sklopu zdravstvenog osiguranja Medicare. Detalje ove bizarne priče, te činjenice koje smo o njoj utvrdili, pročitajte u analizi ispod. 

Dezinformacija
“Plaćanje za koronu”: Epizoda “Andrew Kaufman i bolnice u SAD”

Andrew Kaufman, internet “celebrity” poznat po propagiranju teorija zavjere...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere 07.08.2020

Savjetodavno vijeće američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) donijelo je preporuke za autorizaciju treće doze vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech za određene dijelove populacije, posebno ugrožene od bolesti Covid-19. Zagovornici/e antivakcinacijskog narativa su ovakve preporuke manipulativno protumačili/e, navodeći da je FDA “odbila da odobri upotrebu treće doze”. Detaljnije o ovoj temi čitajte u nastavku.

Lažna vijest
Manipulativno tumačenje sastanka Savjetodavnog vijeća FDA o trećoj dozi Pfizer vakcine

Savjetodavno vijeće američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) donijelo je p...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija 24.09.2021

Društvenim mrežama kruži snimak djeteta koje ima napad, uz tvrdnje da je uzrok napada vakcinacija djetetove majke. Ipak, otac djeteta demantovao je te navode i naveo epilepsiju kao stvarni uzrok događaja sa snimka. Više o ovoj temi pročitajte u nastavku. 

Lažna vijest
Beba na viralnom snimku nije dobila napad jer joj se majka vakcinisala protiv Covid-19

Društvenim mrežama kruži snimak djeteta koje ima napad, uz tvrdnje da je uz...

Lažna vijest 24.09.2021

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u kojem Alexis Bugnolo, navodno franjevac, tvrdi da će milijarde vakcinisanih umrijeti u narednih nekoliko godina. “Dokazi” za ovakve navode nemaju nikakvo utemeljenje u kredibilnim naučnim studijama. 

Lažna vijest
Dezinformacije lažnog franjevca: Alexis Bugnolo o vakcinama protiv Covid-19

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere 24.09.2021

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski/e aktivisti/kinje promovišu kao lijek protiv te bolesti, ali također ne izaziva sterilitet kod muškaraca, nasuprot tvrdnjama objavljenim u nekim medijima. Više o ovoj temi pročitajte u analizi ispod. 

Lažna vijest
Ivermektin nije lijek za Covid-19, ali ne izaziva sterilitet kod muškaraca

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski akti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno 24.09.2021

(Raskrinkavanje.ba)   

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 26. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave, “pasoš Republike Srpske” i pseudonauka

Tokom protekle sedmice, Raskrinkavanje je pisalo o različitim medijskim man...

Lažna vijest
Ne, bebe u Turskoj se ne rađaju s mutacijama zbog vakcina

Turski političar Fatih Erbakan plasirao je lažnu vijest o bebama koje su u...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Balkania Info: Niti je “predsjednik nastradao” niti je “glumac završio u bolnici”

Anonimni portal Balkania Info koristi razne manipulativne tehnike kako bi n...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me