Pregled sedmice: Početak otvorenog sukoba u Ukrajini i val dezinformacija

Najznačajnija vijest globalno tokom protekle sedmice bio je početak sukoba između Rusije i Ukrajine. Pored dezinformacija o ovoj temi, Raskrinkavanje je analiziralo i niz drugih aktuelnih tvrdnji.

U sedmici iza nas, najaktuelnija tema bila je početak otvorenog sukoba između Ukrajine i Rusije 24. februara 2022. godine. Brojni domaći mediji su u mjesecima prije stvarnog početka rata u više navrata tvrdili da je rat "počeo". U saradnji sa našim regionalnim partnerima sa portala Raskrinkavanje iz Crne Gore i FakeNews Tragač iz Srbije, osvrnuli smo se upravo na naslove u kojima se najavljivao i proglašavao rat u danima kada on još uvijek nije počeo. Opširnije čitajte u analizi ispod.

Analiza
Rat koji počinje svakog dana: Kako mediji u regiji izvještavaju o tenzijama u Ukrajini

Mediji, tabloidi, brojni analitičari i pojedinci na društvenim mrežama posl...

22.02.2022
 

Nekoliko dana prije početka otvorenog sukoba, ukupno 37 portala iz regije objavilo je da je Rusija optužila Ukrajinu za granatiranje ruske teritorije, kao i demanti Ukrajine koja negira odgovornost. Pojedini portali, njih 30, s druge strane, u potpunosti su izostavili demanti Ukrajine na ove optužbe. Kako su mediji u regionu izvještavali o ovoj temi pročitajte u analizi na linku.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Na društvenim mrežama kruži snimak za koji korisnici/e netačno tvrde da prikazuje noćne eksplozije u ukrajinskom gradu Mariupolj. Snimak je, ipak, ne društvenoj mreži TikTok objavljen i prije početka otvorenog ratnog sukoba između Ukrajine i Rusije. 

Lažna vijest
Stari video s TikToka predstavljen kao “eksplozije u Mariupolu”

Na društvenim mrežama kruži snimak za koji korisnici/e netačno tvrde da pri...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 25.02.2022
 

Pojedini portali objavili su da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski napustio ovu zemlju. On je, ipak, u govoru u večernjim satima 24.2.2022. opovrgao ovu tvrdnju. Detalje pročitajte u analizi ispod. 

Lažna vijest
Nije tačno da se Zelenski trenutno nalazi van zemlje

Predsjednik Ukrajine je u govoru u večernjim satima 24.2.2022 opovrgao tvrd...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 25.02.2022
 

Viralan je i videosnimak koji prikazuje četiri osobe koje kače zastavu Rusije na vrhu neke zgrade. Snimak se na društvenim mrežama dijeli uz tvrdnju da je riječ o zgradi "Skupštine Ukrajine" te da su "Rusi osvojili Kijev". Ništa od toga nije tačno.

Lažna vijest
Rusi nisu podigli zastavu na Skupštini u Kijevu, niti su osvojili glavni grad

Na društvenim mrežama viralan je videosnimak koji prikazuje četiri osobe ko...

Lažna vijest 25.02.2022
 

Na internetu se dijeli i fotografija za koju se navodi da prikazuje hrišćane u Ukrajini koji se mole za mir, odnosno za svoju zemlju koja je "u ratnoj opasnosti". Fotografija je nastala 2019. godine i ne odnosi se na aktuelni sukob u Ukrajini.

Manipulisanje činjenicama
Stara fotografija manipulativno predstavljena kao molitva za mir u Ukrajini

Na internetu se dijeli fotografija za koju se navodi da prikazuje hrišćane...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 25.02.2022
 

Niz portala u regionu izvijestio je da su u istočnoj Ukrajini ubijena dva grčka vojnika, dok su dvojica ranjena. Ipak, zvanični izvori ne navode da je riječ o vojnicima, već o civilima, odnosno  "Grcima iz dijaspore". 

Dezinformacija
Grci ubijeni u Ukrajini nisu bili vojnici

Niz portala u regionu izvijestio je da su prošle sedmice u istočnoj Ukrajin...

Dezinformacija Ispravljeno 24.02.2022
 

Na društvenim mrežama i u člancima nekoliko portala dijeli se i videosnimak za koji se tvrdi da prikazuje slijetanje ruskih padobranaca u Ukrajinu. U pitanju je videosnimak iz 2018. godine. Detalje pročitajte u nastavku.

Lažna vijest
Stari videosnimak predstavljen kao snimak slijetanja ruskih jedinica u Ukrajinu

Na društvenim mrežama i u člancima nekoliko portala dijeli se videosnimak z...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 25.02.2022
 

Portal Raport objavio je članak čijim se manipulativnim naslovom sugeriše da njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung izvještava da bi kriza u Ukrajini mogla izazvati rat u Bosni i Hercegovini, uz navode da "ne znamo gdje će se ruski tenkovi zaustaviti". Šta je, zapravo, pisao ovaj njemački medij, pročitajte u analizi Raskrinkavanja na linku

Na Facebooku je viralan snimak koji navodno prikazuje obaranje ruskog vojnog aviona iznad Kijeva. Snimak, zapravo, potiče iz videoigre. Više pročitajte u analizi ispod.

Lažna vijest
Viralni snimak obaranja aviona iznad Kijeva potiče iz videoigre

Na Facebooku je viralan snimak koji navodno prikazuje obaranje ruskog vojno...

Lažna vijest Ispravljeno 25.02.2022
 

Pored sukoba između Ukrajine i Rusije, Raskrinkavanje je analiziralo i niz drugih aktuelnih dezinformacija. Na dan kada je bio zakazan sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i španskog kralja Felipea VI, potvrđeno je da je kralj pozitivan na Covid-19. Pojedini portali ustvrdili su da se sastanak nije dogodio, iako su dva zvaničnika sastanak održala online. 

Dezinformacija
Dezinformativno izvještavanje o sastanku Komšića i kralja Španije

Na dan kada je bio zakazan sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 23.02.2022

Određeni anonimni portali intenzivno "izvještavaju" o nestanku mladića iz Splita Mateja Periša, kreirajući pri tome različite dezinformacije. Analizu niza različitih dezinformacija o ovom slučaju pročitajte u nastavku. 

Dezinformacija
Nestanak Mateja Periša: Prikupljanje klikova eksploatacijom tragedije

Pojedini anonimni portali intenzivno "izvještavaju" o nestanku mladića iz S...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt Ispravljeno 22.02.2022

Neki su mediji u naslovima svojih članaka ustvrdili da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske. Usvojen je, zapravo, tek Nacrt ovog zakona. Detalje pročitajte na linku.

Na društvenim mrežama dijeli se fotografija otpada koji se nalazi oko biste Lepe Radić, uz tvrdnje da se radi o spomeniku Milunki Savić. Činjenice pročitajte u analizi ispod.

Lažna vijest
Bista Lepe Radić pogrešno predstavljena kao spomenik Milunki Savić

Na društvenim mrežama dijeli se fotografija otpada koji se nalazi oko biste...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 22.02.2022

U medijima i na društvenim mrežama se godinama objavljuju priče o beogradskoj Batal džamiji na čijem je mjestu sagrađena Narodna skupština, uz fotografiju koja, zapravo, prikazuje Kairo, a ne Beograd. Više o ovoj temi pročitajte u nastavku.

Manipulisanje činjenicama
Fotografija “beogradske Aja Sofije” ipak je iz Egipta

Društvenim mrežama i medijima se godinama objavljuju priče o beogradskoj Ba...

Manipulisanje činjenicama 25.02.2022

Pojedini mediji u Bosni i Hercegovini objavili su članke u čijim se naslovima netačno tvrdi da mađarski premijer Viktor Orban traži da ova zemlja napusti EU. Činjenice o ovoj temi pročitajte u analizi ispod. 

Lažna vijest
Orban nije tražio da Mađarska napusti Evropsku uniju

Pojedini mediji u Bosni i Hercegovini objavili su članke u čijim se naslovi...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Klikbejt Ispravljeno 25.02.2022

Na društvenim mrežama kruži teorija zavjere u kojoj se tvrdi da je Brigitte Macron rođena kao muškarac i da je njeno "pravo ime" Jean-Michel Trogneux. Ipak, Jean-Michel Trogneux je ime starijeg brata Brigitte Trogneux-Macron, a ne njeno ime po rođenju. Detalje pročitajte u analizi Raskrinkavanja.

Lažna vijest
Apsurdne glasine predstavljene kao činjenice: Brigitte Macron nije “rođena kao muškarac”

Na društvenim mrežama kruži teorija zavjere u kojoj se tvrdi da je Brigitte...

Lažna vijest Teorija zavjere 23.02.2022

Fenomen zloupotrebe identiteta popularnih prodavnica i velikih trgovačkih lanaca za lažne nagradne igre na Facebooku još uvijek je prisutan na ovoj platformi. Tako je tokom protekle sedmice vizuelni identitet trgovačkog lanca Bingo iskorišten za pretplatničku prevaru. 

Lažna vijest
Nakon Tropica, i Bingo iskorišten za pretplatničku prevaru na Facebooku

Fenomen zloupotrebe identiteta popularnih prodavnica i velikih trgovačkih l...

Lažna vijest 23.02.2022

Politolog i bivši član Predsjedništva BiH Nenad Kecmanović je u svojim autorskim člancima netačno tvrdio da su Rusija i Kina "blokirale" imenovanje visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i da su "ukinule OHR". Šta su, zapravo, činjenice saznajte u novom storyju Raskrinkavanja ovdje.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Neke od tema dezinformacija koje je Raskrinkavanje analiziralo u sedmici iza nas ticale su se i pandemije bolesti Covid-19. Društvenim mrežama proširila se tvrdnja koju je iznio američki "zavjerološki" advokat Thomas Renz o navodnom povećanju broja zdravstvenih problema u američkoj vojsci u 2021. godini. Šta je sve netačno u Renzovom izlaganju, pročitajte u nastavku.

Lažna vijest
Nepotpuni podaci američke vojske iskorišteni za antivakcinacijsku propagandu

Na društvenim mrežama širi se tvrdnja koju je iznio američki "zavjerološki"...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 24.02.2022

Neutemeljene tvrdnje da je booster doza vakcine protiv Covid-19 uzrokovala smrt 34-godišnje medicinske tehničarke iz Splita također su kružile društvenim mrežama. Direktor splitskog KBC-a, u kojem je medicinska sestra radila, naveo je da se smrt njihove zaposlenice ne može povezati sa vakcinom. Detalje čitajte u analizi ovdje

Pojedine dezinformacije o pandemiji bolesti Covid-19 ne gube popularnost gotovo od njenog samog početka. Kanadski patolog Roger Hodkinson iznosi niz takvih tvrdnji u viralnom videosnimku. Ove su tvrdnje do sada u više navrata ocijenjene kao netačne, a detalje čitajte na linku ispod.

Lažna vijest
Viralne dezinformacije o pandemiji kanadskog patologa Rogera Hodkinsona

Pojedine dezinformacije o pandemiji bolesti Covid-19 ne gube “popularnost”...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Pseudonauka Teorija zavjere 21.02.2022

Snimak simulacije sudskog procesa kojeg predvodi njemačko-američki advokat Reiner Füllmich postao je viralan na društvenim mrežama, a objavljen je i na nekoliko portala. Kao i u ranijim nastupima, Füllmich je iznio brojne neistine u vezi s pandemijom Covid-19. Detalje pročitajte u nastavku.

Prenošenje lažnih vijesti
Rekapitulacija neistina Reinera Füllmicha na fiktivnom sudskom procesu

Snimak simulacije sudskog procesa kojeg predvodi njemačko-američki advokat...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere 25.02.2022

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 27. 02. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nove lažne nagradne igre lažnih Bingo Facebook stranica

Nekoliko Facebook stranica koje oponašaju vizuelni identitet trgovačkog lan...

Lažna vijest
Lažna vijest
Organizacija RAND nije kreirala izvještaj u kom se “planiraju rat i energetska kriza”

Portal Epoha u svom članku tvrdi da je organizacija RAND Corporation autor...

Lažna vijest
Analiza
Kako portali zloupotrebljavaju Istinomjer za političku promociju i diskreditaciju

Fact-checking portal Istinomjer čest je izvor vijesti za bh. portale. Ipak,...

Razabiranje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me