Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Početak otvorenog sukoba u Ukrajini i val dezinformacija

Ova analiza je označena kao: Pregled sedmice

Najznačajnija vijest globalno tokom protekle sedmice bio je početak sukoba između Rusije i Ukrajine. Pored dezinformacija o ovoj temi, Raskrinkavanje je analiziralo i niz drugih aktuelnih tvrdnji.

U sedmici iza nas, najaktuelnija tema bila je početak otvorenog sukoba između Ukrajine i Rusije 24. februara 2022. godine. Brojni domaći mediji su u mjesecima prije stvarnog početka rata u više navrata tvrdili da je rat "počeo". U saradnji sa našim regionalnim partnerima sa portala Raskrinkavanje iz Crne Gore i FakeNews Tragač iz Srbije, osvrnuli smo se upravo na naslove u kojima se najavljivao i proglašavao rat u danima kada on još uvijek nije počeo. Opširnije čitajte u analizi ispod.

 

Nekoliko dana prije početka otvorenog sukoba, ukupno 37 portala iz regije objavilo je da je Rusija optužila Ukrajinu za granatiranje ruske teritorije, kao i demanti Ukrajine koja negira odgovornost. Pojedini portali, njih 30, s druge strane, u potpunosti su izostavili demanti Ukrajine na ove optužbe. Kako su mediji u regionu izvještavali o ovoj temi pročitajte u analizi na linku.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Na društvenim mrežama kruži snimak za koji korisnici/e netačno tvrde da prikazuje noćne eksplozije u ukrajinskom gradu Mariupolj. Snimak je, ipak, ne društvenoj mreži TikTok objavljen i prije početka otvorenog ratnog sukoba između Ukrajine i Rusije. 

 

Pojedini portali objavili su da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski napustio ovu zemlju. On je, ipak, u govoru u večernjim satima 24.2.2022. opovrgao ovu tvrdnju. Detalje pročitajte u analizi ispod. 

 

Viralan je i videosnimak koji prikazuje četiri osobe koje kače zastavu Rusije na vrhu neke zgrade. Snimak se na društvenim mrežama dijeli uz tvrdnju da je riječ o zgradi "Skupštine Ukrajine" te da su "Rusi osvojili Kijev". Ništa od toga nije tačno.

 

Na internetu se dijeli i fotografija za koju se navodi da prikazuje hrišćane u Ukrajini koji se mole za mir, odnosno za svoju zemlju koja je "u ratnoj opasnosti". Fotografija je nastala 2019. godine i ne odnosi se na aktuelni sukob u Ukrajini.

 

Niz portala u regionu izvijestio je da su u istočnoj Ukrajini ubijena dva grčka vojnika, dok su dvojica ranjena. Ipak, zvanični izvori ne navode da je riječ o vojnicima, već o civilima, odnosno  "Grcima iz dijaspore". 

 

Na društvenim mrežama i u člancima nekoliko portala dijeli se i videosnimak za koji se tvrdi da prikazuje slijetanje ruskih padobranaca u Ukrajinu. U pitanju je videosnimak iz 2018. godine. Detalje pročitajte u nastavku.

 

Portal Raport objavio je članak čijim se manipulativnim naslovom sugeriše da njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung izvještava da bi kriza u Ukrajini mogla izazvati rat u Bosni i Hercegovini, uz navode da "ne znamo gdje će se ruski tenkovi zaustaviti". Šta je, zapravo, pisao ovaj njemački medij, pročitajte u analizi Raskrinkavanja na linku

Na Facebooku je viralan snimak koji navodno prikazuje obaranje ruskog vojnog aviona iznad Kijeva. Snimak, zapravo, potiče iz videoigre. Više pročitajte u analizi ispod.

 

Pored sukoba između Ukrajine i Rusije, Raskrinkavanje je analiziralo i niz drugih aktuelnih dezinformacija. Na dan kada je bio zakazan sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i španskog kralja Felipea VI, potvrđeno je da je kralj pozitivan na Covid-19. Pojedini portali ustvrdili su da se sastanak nije dogodio, iako su dva zvaničnika sastanak održala online. 

Određeni anonimni portali intenzivno "izvještavaju" o nestanku mladića iz Splita Mateja Periša, kreirajući pri tome različite dezinformacije. Analizu niza različitih dezinformacija o ovom slučaju pročitajte u nastavku. 

Neki su mediji u naslovima svojih članaka ustvrdili da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske. Usvojen je, zapravo, tek Nacrt ovog zakona. Detalje pročitajte na linku.

Na društvenim mrežama dijeli se fotografija otpada koji se nalazi oko biste Lepe Radić, uz tvrdnje da se radi o spomeniku Milunki Savić. Činjenice pročitajte u analizi ispod.

U medijima i na društvenim mrežama se godinama objavljuju priče o beogradskoj Batal džamiji na čijem je mjestu sagrađena Narodna skupština, uz fotografiju koja, zapravo, prikazuje Kairo, a ne Beograd. Više o ovoj temi pročitajte u nastavku.

Pojedini mediji u Bosni i Hercegovini objavili su članke u čijim se naslovima netačno tvrdi da mađarski premijer Viktor Orban traži da ova zemlja napusti EU. Činjenice o ovoj temi pročitajte u analizi ispod. 

Na društvenim mrežama kruži teorija zavjere u kojoj se tvrdi da je Brigitte Macron rođena kao muškarac i da je njeno "pravo ime" Jean-Michel Trogneux. Ipak, Jean-Michel Trogneux je ime starijeg brata Brigitte Trogneux-Macron, a ne njeno ime po rođenju. Detalje pročitajte u analizi Raskrinkavanja.

Fenomen zloupotrebe identiteta popularnih prodavnica i velikih trgovačkih lanaca za lažne nagradne igre na Facebooku još uvijek je prisutan na ovoj platformi. Tako je tokom protekle sedmice vizuelni identitet trgovačkog lanca Bingo iskorišten za pretplatničku prevaru. 

Politolog i bivši član Predsjedništva BiH Nenad Kecmanović je u svojim autorskim člancima netačno tvrdio da su Rusija i Kina "blokirale" imenovanje visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i da su "ukinule OHR". Šta su, zapravo, činjenice saznajte u novom storyju Raskrinkavanja ovdje.

Slika: Raskrinkavanje.ba

Neke od tema dezinformacija koje je Raskrinkavanje analiziralo u sedmici iza nas ticale su se i pandemije bolesti Covid-19. Društvenim mrežama proširila se tvrdnja koju je iznio američki "zavjerološki" advokat Thomas Renz o navodnom povećanju broja zdravstvenih problema u američkoj vojsci u 2021. godini. Šta je sve netačno u Renzovom izlaganju, pročitajte u nastavku.

Neutemeljene tvrdnje da je booster doza vakcine protiv Covid-19 uzrokovala smrt 34-godišnje medicinske tehničarke iz Splita također su kružile društvenim mrežama. Direktor splitskog KBC-a, u kojem je medicinska sestra radila, naveo je da se smrt njihove zaposlenice ne može povezati sa vakcinom. Detalje čitajte u analizi ovdje

Pojedine dezinformacije o pandemiji bolesti Covid-19 ne gube popularnost gotovo od njenog samog početka. Kanadski patolog Roger Hodkinson iznosi niz takvih tvrdnji u viralnom videosnimku. Ove su tvrdnje do sada u više navrata ocijenjene kao netačne, a detalje čitajte na linku ispod.

Snimak simulacije sudskog procesa kojeg predvodi njemačko-američki advokat Reiner Füllmich postao je viralan na društvenim mrežama, a objavljen je i na nekoliko portala. Kao i u ranijim nastupima, Füllmich je iznio brojne neistine u vezi s pandemijom Covid-19. Detalje pročitajte u nastavku.

(Raskrinkavanje.ba)