Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Svjetski ekonomski forum, Sejo Brajlović i turnir u Sarajevu

Tokom protekle sedmice Raskrinkavanje je pisalo o dezinformacijama u vezi sa Svjetskim ekonomskim forumom, pseudonaučnim “lijekovima” i lokalnim dezinformacijama.

Foto: Raskrinkavanje.ba

U sedmici iza nas Raskrinkavanje je analiziralo brojne aktuelne dezinformacije u medijima i na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini. Nekoliko desetina medija u BiH i regionu objavilo je netačnu tvrdnju da je desetogodišnja štićenica JU “Dom-porodica” iz Zenice preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Djevojčica je, ipak, preminula u zeničkoj bolnici. Više o ovoj temi čitajte u analizi ispod. 

Tvrdnja da su djeca iz Srbije na sportskom turniru u Sarajevu pjevala “Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala” viralna je na društvenim mrežama. No, na snimku se čuje da djeca pjevaju o svom fudbalskom klubu Fortuna, a ne o Srbiji. Detalje čitajte u nastavku. 

Facebookom se dijelio i falsifikat medijskog članka s izmišljenom izjavom Seje Brajlovića o “ćevapima sa svinjetinom”. Na stranici restorana “Brajlović” ubrzo je objavljen demanti, nakon čega su obje stranice obrisale montirane slike. Više čitajte u analizi Raskrinkavanja. 

Na Facebooku je objavljeno “saopćenje” Košarkaškog kluba Bosna s kritičkim osvrtom na vijest da bi Elmedin Konaković mogao biti novi ministar vanjskih poslova BiH. Iako su neki/e korisnici/e ove društvene mreže “saopćenje” shvatili/e kao autentično, radi se o manipulaciji. 

Gotovo deceniju stara tvrdnja da Republika Hrvatska više nije država, već preduzeće naziva REPUBLIKA HRVATSKA d.o.o., ponovo je aktuelizovana na pojedinim portalima i društvenim mrežama. Ova tvrdnja nema nikakvo utemeljenje.

Nature Active, navodni lijek za hemoroide, reklamira se uz pomoć lažnog intervjua s izmišljenom “studenticom iz Mostara” koja ga je navodno izumila. Autori/ce ovog izmišljenog intervjua nastoje korisnike/ce društvenih mreža preplašiti netačnim tvrdnjama da su hemoroidi smrtonosni i da uzrokuju rak. Više o ovoj temi čitajte na linku ispod. 

Analizirali smo i lažne intervjue kojima su reklamirani različiti pseudonaučni preparati. “Intervju” u kojem generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović navodno savjetuje građanima/kama da prestanu uzimati tablete protiv povišenog krvnog pritiska i promoviše preparat Hyper Active privukao je pažnju korisnika/ca na društvenim mrežama. Riječ je o izmišljenom intervjuu na stranici koja liči na portal i napravljena je za prodaju lažnog lijeka protiv hipertenzije. 

Facebookom su se dijelili i lažni intervju i navodni razgovor s dvojicom urologa u kojima se preporučuje “lijek” Pro Drops. Ipak, niti je u pitanju lijek niti su ga preporučivali poznati urolozi. 

Tvrdnje da aluminijska folija pomaže u liječenju bolova u mišićima, vratu, zglobovima, ali i u liječenju gripe i prehlade, ponovo su objavljene na nekoliko anonimnih portala. Zašto ove tvrdnje nisu tačne čitajte u analizi Raskrinkavanja iz 2019 godine. 

Godinama se dijele “savjeti” Branimira Nestorovića za prirodne metode liječenja infekcija kandidom. Pojedini portali ovim “savjetima” pridodali su i netačne tvrdnje o tome šta je zapravo kandida. Više o ovoj temi čitajte u analizi ispod. 

Citat “medicinskog kauboja” iz SAD-a o tome da je krajem 19. stoljeća postojalo samo sedam bolesti koje su se liječile sa samo 12 lijekova kruži na društvenim mrežama našeg govornog područja već nekoliko godina. On insinuira da je veliki broj poznatih bolesti danas posljedica farmaceutskih lijekova. Zbog čega su njegove tvrdnje netačne i šta su činjenice pročitajte u nastavku.

Tvrdnja da se tornjevi mobilne tehnologije, ruteri i mobilni telefoni koriste kao oružani sistem za ciljano zračenje građana/ki putem “zavjeroloških” Telegram kanala dospjela je i na naše govorno područje. Posljedice “zračenja” pojedinih građana/ki su, navodno, glavobolje, srčana aritmija i umor. Ne postoje nikakvi dokazi da su ovi uređaji bilo kakvo “oružje” koje može izazvati navedene simptome niti da postoji plan da se na taj način cilja na pojedine skupine ljudi. Detalje čitajte ovdje.

Domaći portali već godinama objavljuju članke u kojima se tvrdi da je NASA priznala “zaprašivanje” stanovništva litijumom. Oni se pozivaju na snimak telefonskog razgovora naučnika ove agencije Douglasa Rowlanda. O čemu je Rowland zaista pričao na snimku i za šta NASA upotrebljava litijum u gornjim slojevima atmosfere čitajte u analizi ispod. 

Viralne su bile i različite tvrdnje u vezi sa Svjetskim ekonomskim forumom. Teoretičari/ke zavjere šire tvrdnje da Svjetski ekonomski forum i njegov osnivač Klaus Schwab promovišu pedofiliju i zalažu se za njenu dekriminalizaciju. Ove tvrdnje zasnovane su na izmišljenim izjavama.

Teoretičari/ke zavjere dijele izmišljene tvrdnje da je Svjetski ekonomski forum odlučio angažovati isključivo nevakcinisane pilote, jer vakcinisani protiv Covid-19 “iznenada” umiru. To, ipak, nije tačno. Detalje čitajte u nastavku. 

Na platformi Viber dijele se poruke o “priznanju” Vlade Ujedinjenog Kraljevstva da vakcine protiv Covid-19 oštećuju imuni sistem. Britanska vlada nije “priznala” ništa slično – vakcine čine upravo suprotno. 

Animirani video koji prikazuje postrojenje vještačkih materica EctoLife kruži na društvenim mrežama uz tvrdnje da je riječ o stvarnoj ustanovi koja je dio agende za ukidanje prirodnog začeća i rađanja. Suprotno ovim tvrdnjama, EctoLife, kako je potvrdio i autor ove animacije, nije stvarna kompanija, već koncept. Šta su činjenice pogledajte u videu ispod, a detalje čitajte ovdje.

Nekoliko medija izvijestilo je da je početkom godine ubijeno 600 pripadnika/ca ukrajinske vojske, navodeći da je izvor rusko ministarstvo odbrane, ali bez ikakve napomene da je riječ o nepotvrđenim navodima koje ukrajinska strana osporava. Detalje čitajte u analizi Raskrinkavanja. 

Na Facebooku se dijeli lažna nagradna igra na stranicama koje navodno poklanjaju 300 bicikala. Stvarni cilj jeste navesti korisnike/ce na aktiviranje pretplatničke usluge.

Dijele se tvrdnje da je influencer Andrew Tate uhapšen zahvaljujući snimku koji je objavio na Twitteru na kojem se vide kutije pizze. Ipak, istražni organi Rumunije potvrdili su da su njegovu lokaciju znali i prije objave snimka. Više o ovoj temi u našem novom storyju ovdje.

 Foto: Raskrinkavanje.ba

Ponovo je aktuelizovana priča o medicinskoj sestri koja je navodno zamijenila 5.000 beba u Zambiji. Riječ je o posve izmišljenoj priči, a detalje pročitajte u analizi Raskrinkavanja iz decembra 2022. godine. 

Teoretičari/ke zavjere tvrde da su crkvena zvona bila uklanjana jer imaju sposobnost da liječe bolesti ili spriječe zarazu kako bi se uništile lokalne zajednice. Ovakve tvrdnje nemaju uporište u stvarnosti. Zašto su crkvena zvona zaista uklanjana čitajte u analizi ispod. 

(Raskrinkavanje.ba)