Pregled sedmice: Svjetski ekonomski forum, Sejo Brajlović i turnir u Sarajevu

Tokom protekle sedmice Raskrinkavanje je pisalo o dezinformacijama u vezi sa Svjetskim ekonomskim forumom, pseudonaučnim “lijekovima” i lokalnim dezinformacijama.

Foto: Raskrinkavanje.ba

U sedmici iza nas Raskrinkavanje je analiziralo brojne aktuelne dezinformacije u medijima i na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini. Nekoliko desetina medija u BiH i regionu objavilo je netačnu tvrdnju da je desetogodišnja štićenica JU “Dom-porodica” iz Zenice preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Djevojčica je, ipak, preminula u zeničkoj bolnici. Više o ovoj temi čitajte u analizi ispod. 

Lažna vijest
Desetogodišnja djevojčica preminula u Zenici, ne u Sarajevu

Nekoliko desetina medija u Bosni i Hercegovini i regionu objavilo je netačn...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 19.01.2023

Tvrdnja da su djeca iz Srbije na sportskom turniru u Sarajevu pjevala “Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala” viralna je na društvenim mrežama. No, na snimku se čuje da djeca pjevaju o svom fudbalskom klubu Fortuna, a ne o Srbiji. Detalje čitajte u nastavku. 

Lažna vijest
Šta su na utakmici u Sarajevu skandirala djeca iz Pančeva?

Tvrdnja da su djeca iz Srbije na sportskom turniru u Sarajevu pjevala “Ko t...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 17.01.2023

Facebookom se dijelio i falsifikat medijskog članka s izmišljenom izjavom Seje Brajlovića o “ćevapima sa svinjetinom”. Na stranici restorana “Brajlović” ubrzo je objavljen demanti, nakon čega su obje stranice obrisale montirane slike. Više čitajte u analizi Raskrinkavanja. 

Lažna vijest
Izmišljena izjava sarajevskog ugostitelja

Na društvenim mrežama širi se montirana slika članka s izjavom sarajevskog...

Lažna vijest 16.01.2023

Na Facebooku je objavljeno “saopćenje” Košarkaškog kluba Bosna s kritičkim osvrtom na vijest da bi Elmedin Konaković mogao biti novi ministar vanjskih poslova BiH. Iako su neki/e korisnici/e ove društvene mreže “saopćenje” shvatili/e kao autentično, radi se o manipulaciji. 

Prenošenje lažnih vijesti
Lažno saopćenje KK Bosna o Konakoviću kao budućem ministru

Na Facebooku je objavljeno “saopćenje” Košarkaškog kluba Bosna s kritičkim...

Prenošenje lažnih vijesti 18.01.2023

Gotovo deceniju stara tvrdnja da Republika Hrvatska više nije država, već preduzeće naziva REPUBLIKA HRVATSKA d.o.o., ponovo je aktuelizovana na pojedinim portalima i društvenim mrežama. Ova tvrdnja nema nikakvo utemeljenje.

Prenošenje lažnih vijesti
Republika Hrvatska nije korporacija, već država

Gotovo deceniju stara tvrdnja da Republika Hrvatska više nije država, već p...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 20.01.2023

Nature Active, navodni lijek za hemoroide, reklamira se uz pomoć lažnog intervjua s izmišljenom “studenticom iz Mostara” koja ga je navodno izumila. Autori/ce ovog izmišljenog intervjua nastoje korisnike/ce društvenih mreža preplašiti netačnim tvrdnjama da su hemoroidi smrtonosni i da uzrokuju rak. Više o ovoj temi čitajte na linku ispod. 

Lažna vijest
Izmišljena “studentica iz Mostara” nije pronašla lijek protiv hemoroida

Lažni intervju s izmišljenom studenticom iz Mostara promoviše biljni prepar...

Lažna vijest Politička promocija 19.01.2023

Analizirali smo i lažne intervjue kojima su reklamirani različiti pseudonaučni preparati. “Intervju” u kojem generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović navodno savjetuje građanima/kama da prestanu uzimati tablete protiv povišenog krvnog pritiska i promoviše preparat Hyper Active privukao je pažnju korisnika/ca na društvenim mrežama. Riječ je o izmišljenom intervjuu na stranici koja liči na portal i napravljena je za prodaju lažnog lijeka protiv hipertenzije. 

Lažna vijest
Izmišljeni intervju sa Sebijom Izetbegović promoviše lažni lijek

Na Facebooku se dijeli izmišljeni intervju sa Sebijom Izetbegović u kojem o...

Lažna vijest 17.01.2023

Facebookom su se dijelili i lažni intervju i navodni razgovor s dvojicom urologa u kojima se preporučuje “lijek” Pro Drops. Ipak, niti je u pitanju lijek niti su ga preporučivali poznati urolozi. 

Lažna vijest
Izmišljeni doktori koji preporučuju “lijek” Pro Drops

Lažni intervju i navodni razgovor s dvojicom urologa u kojima se preporučuj...

Lažna vijest 17.01.2023

Tvrdnje da aluminijska folija pomaže u liječenju bolova u mišićima, vratu, zglobovima, ali i u liječenju gripe i prehlade, ponovo su objavljene na nekoliko anonimnih portala. Zašto ove tvrdnje nisu tačne čitajte u analizi Raskrinkavanja iz 2019 godine. 

Lažna vijest
Lažna vijest o ljekovitosti aluminijumske folije

Brojni domaći portali su tokom oktobra prenosili vijest o tome kako alumini...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Demantirano Ispravljeno 21.11.2019

Godinama se dijele “savjeti” Branimira Nestorovića za prirodne metode liječenja infekcija kandidom. Pojedini portali ovim “savjetima” pridodali su i netačne tvrdnje o tome šta je zapravo kandida. Više o ovoj temi čitajte u analizi ispod. 

Lažna vijest
Pseudonaučni savjeti za liječenje gljivične infekcije

Godinama se dijele “savjeti” Branimira Nestorovića za prirodne metode liječ...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Ispravljeno 20.01.2023

Citat “medicinskog kauboja” iz SAD-a o tome da je krajem 19. stoljeća postojalo samo sedam bolesti koje su se liječile sa samo 12 lijekova kruži na društvenim mrežama našeg govornog područja već nekoliko godina. On insinuira da je veliki broj poznatih bolesti danas posljedica farmaceutskih lijekova. Zbog čega su njegove tvrdnje netačne i šta su činjenice pročitajte u nastavku.

Lažna vijest
Netačne tvrdnje o porastu bolesti zbog napretka u medicini viralne na društvenim mrežama

Na Twitteru i Facebooku kruži netačna tvrdnja da je krajem 19. stoljeća pos...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere 13.01.2023

Tvrdnja da se tornjevi mobilne tehnologije, ruteri i mobilni telefoni koriste kao oružani sistem za ciljano zračenje građana/ki putem “zavjeroloških” Telegram kanala dospjela je i na naše govorno područje. Posljedice “zračenja” pojedinih građana/ki su, navodno, glavobolje, srčana aritmija i umor. Ne postoje nikakvi dokazi da su ovi uređaji bilo kakvo “oružje” koje može izazvati navedene simptome niti da postoji plan da se na taj način cilja na pojedine skupine ljudi. Detalje čitajte ovdje.

Domaći portali već godinama objavljuju članke u kojima se tvrdi da je NASA priznala “zaprašivanje” stanovništva litijumom. Oni se pozivaju na snimak telefonskog razgovora naučnika ove agencije Douglasa Rowlanda. O čemu je Rowland zaista pričao na snimku i za šta NASA upotrebljava litijum u gornjim slojevima atmosfere čitajte u analizi ispod. 

Lažna vijest
NASA nije priznala “zaprašivanje” iz vazduha

Portal Ordinacija aktuelizovao je godinama star članak u kome je snimak tel...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 16.01.2023

Viralne su bile i različite tvrdnje u vezi sa Svjetskim ekonomskim forumom. Teoretičari/ke zavjere šire tvrdnje da Svjetski ekonomski forum i njegov osnivač Klaus Schwab promovišu pedofiliju i zalažu se za njenu dekriminalizaciju. Ove tvrdnje zasnovane su na izmišljenim izjavama.

Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum i Klaus Schwab ne zagovaraju legalizaciju pedofilije

Teoretičari/ke zavjere šire tvrdnje da Svjetski ekonomski forum i njegov os...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 19.01.2023

Teoretičari/ke zavjere dijele izmišljene tvrdnje da je Svjetski ekonomski forum odlučio angažovati isključivo nevakcinisane pilote, jer vakcinisani protiv Covid-19 “iznenada” umiru. To, ipak, nije tačno. Detalje čitajte u nastavku. 

Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum nije zabranio vakcinisanim pilotima da prevoze učesnike/ce

Netačne tvrdnje da Svjetski ekonomski forum ne angažuje pilote koji su vakc...

Lažna vijest Teorija zavjere 18.01.2023

Na platformi Viber dijele se poruke o “priznanju” Vlade Ujedinjenog Kraljevstva da vakcine protiv Covid-19 oštećuju imuni sistem. Britanska vlada nije “priznala” ništa slično – vakcine čine upravo suprotno. 

Lažna vijest
Nepostojeće priznanje britanske vlade o vakcinama vraćeno u život na Viberu

Na platformi Viber dijele se poruke o “priznanju” Vlade Ujedinjenog Kraljev...

Lažna vijest Teorija zavjere 20.01.2023

Animirani video koji prikazuje postrojenje vještačkih materica EctoLife kruži na društvenim mrežama uz tvrdnje da je riječ o stvarnoj ustanovi koja je dio agende za ukidanje prirodnog začeća i rađanja. Suprotno ovim tvrdnjama, EctoLife, kako je potvrdio i autor ove animacije, nije stvarna kompanija, već koncept. Šta su činjenice pogledajte u videu ispod, a detalje čitajte ovdje.

Nekoliko medija izvijestilo je da je početkom godine ubijeno 600 pripadnika/ca ukrajinske vojske, navodeći da je izvor rusko ministarstvo odbrane, ali bez ikakve napomene da je riječ o nepotvrđenim navodima koje ukrajinska strana osporava. Detalje čitajte u analizi Raskrinkavanja. 

Manipulisanje činjenicama
Navodi ruskog ministarstva o 600 ubijenih Ukrajinaca predstavljeni kao činjenice

Nekoliko medija izvijestilo je da je početkom godine ubijeno 600 pripadnika...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 16.01.2023

Na Facebooku se dijeli lažna nagradna igra na stranicama koje navodno poklanjaju 300 bicikala. Stvarni cilj jeste navesti korisnike/ce na aktiviranje pretplatničke usluge.

Lažna vijest
Facebook prevare: Lažna nagradna igra s biciklima

Na Facebooku se dijeli lažna nagradna igra na stranicama koje navodno pokla...

Lažna vijest 20.01.2023

Dijele se tvrdnje da je influencer Andrew Tate uhapšen zahvaljujući snimku koji je objavio na Twitteru na kojem se vide kutije pizze. Ipak, istražni organi Rumunije potvrdili su da su njegovu lokaciju znali i prije objave snimka. Više o ovoj temi u našem novom storyju ovdje.

 Foto: Raskrinkavanje.ba

Ponovo je aktuelizovana priča o medicinskoj sestri koja je navodno zamijenila 5.000 beba u Zambiji. Riječ je o posve izmišljenoj priči, a detalje pročitajte u analizi Raskrinkavanja iz decembra 2022. godine. 

Prenošenje lažnih vijesti
Izmišljena priča o medicinskoj sestri koja je “zamijenila 5.000 beba”

Tokom prethodne tri godine nekoliko desetina regionalnih medija objavilo je...

Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 22.12.2022

Teoretičari/ke zavjere tvrde da su crkvena zvona bila uklanjana jer imaju sposobnost da liječe bolesti ili spriječe zarazu kako bi se uništile lokalne zajednice. Ovakve tvrdnje nemaju uporište u stvarnosti. Zašto su crkvena zvona zaista uklanjana čitajte u analizi ispod. 

Pseudonauka
Crkvena zvona nisu “uklonjena” u Drugom svjetskom ratu zato što su “ljekovita”

Teoretičari/ke zavjere tvrde da su crkvena zvona bila uklanjana jer imaju s...

Pseudonauka Teorija zavjere 20.01.2023

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 20. 01. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Imunizacija hranom i depopulacija: Teorije zavjere o vakcinama ne gube popularnost

Na Facebooku je viralan snimak u kom se netačno tvrdi da iza vakcinacije pr...

Lažna vijest Teorija zavjere
Pseudonauka
Nema dokaza da tretman iglom pomaže u slučaju moždanog udara

Na našem govornom području već se godinama dijele članci u kojima se netačn...

Pseudonauka
Lažna vijest
Nikšić nije izjavio da ćemo “ovdje pustiti da nam državom upravlja Murphy”

Nerminu Nikšiću je na Facebook stranici Bošnjaci pripisana lažna izjava o a...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me